Hindistan'daki Milyarlarca Doların Kaynağı Ne?

Hindistan'daki Milyarlarca Doların Kaynağı Ne?

Hindistan’da yüksek değerli banknotların ani bir şekilde tedavülden kaldırılmasının ardından oluşan arz fazlası ekonomistleri hayrete düşürdü. 

Hindistan Merkez Bankası (RBI) Çarşamba günü yayınladığı raporda halkın 13 Ocak’tan itibaren sirkülasyondaki 9.1 trilyon rupiden 600 milyar rupi (9 milyar dolar) fazlasının halk tarafından çekildiğini açıkladı. Halkın tuttuğu nakdin sirkülasyondaki nakitten fazla olduğunu ortaya çıkaran tablolar ekonomi dünyasında tuhaf karşılandı. Dolaşımdaki rupinin halkın tuttuğu miktardan fazla olması gerektiğini söyleyen Anand Rathi Securities Ltd. baş ekonomisti Sujan Hajra, tedavülden kaldırma işleminin ardından oluşan tabloların gerçekçi olmadığını kaydetti ve net tabloya merkez bankasının nihai rakamlarda uzlaşıp yayınlamasının ardından ulaşılacağını belirtti.

 

(Dolaşımdaki ve Halkın Elindeki Nakit Miktarı)

 

 

RBI sözcüsü konuyla ilgili görüş bildirmekten kaçınırken,  merkez bankası, 5 Ocakta tazmin edilen ve geçersiz kılınan senetlerin miktarını paylaşmayı reddetti ve hataları gidermek için çalışmaya devam edildiğini duyurdu.

Başbakan Narendra Modi, 8 Kasım’da şok bir hareketle dolaşımdaki 17,7 trilyon rupinin 15,4 trilyon rupisini iptal etmiş ve geçersiz kabul edilen banknotları yeni banknotlarla değiştirmeyi taahhüt etmişti. Çarşamba günü yayınlanan rapora göre RBI, 9 Kasım ile 13 Ocak tarihleri ​​arasında basılan yeni banknotlarla dolaşımdaki nakit miktarını 9.1 trilyon rupiye çıkardı. 

Dünyada onlarca yıldır görülen en süpürücü para politikası olarak tanımlanan bu uygulama merkez bankasından, üst üste konulduğunda Everest Dağı’nın yaklaşık 300 katı bir yüksekliğe denk gelen miktarda banknotun çıktığını gösteriyor.

 

Kaynak: BloombergNews

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç