Kaya Gazı Yatırımcılarını Nasıl Yanıltıyor?

Kaya Gazı Yatırımcılarını Nasıl Yanıltıyor?

ABD kaya gazı üreticilerinin sondaj çalışmaları 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak bu kaya gazının da rekor seviyeye ulaşacağı anlamına gelmiyor. 

 

ABD kaya gazı üretimindeki artış geçtiğimiz Çarşamba OPEC'in en etkili ihracatçısı Suudi Arabistan'ı da şaşırtarak petrol fiyatlarının son 4 ayın en düşük seviyesini görmesine neden olmuştu.

 

Yatırımcılar, üretim çıktısında belirleyici unsur olarak Kuzey Amerika'da petrol ve doğalgaz sahalarında kullanılan sondaj malzeme ve donanımlarının sayılarını dikkate alıyorlar. Fakat donanım miktarı ve sondaj aktivitelerindeki çılgın artış Batı Teksas'da tamamen üretim çıktısı anlamına gelmiyor.

 

2014-2016 dönemi boyunca petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, pek çok şirketin sondaj kuyularındaki çalışmalarını yarıda bırakmasına neden oldu. Fiyatlar yeniden toparlanmaya başladığında ise şirketler yeni sondaj çalışmalarına para harcamak yerine yarım bıraktıkları işlerinin başına dönmeyi tercih ettiler.

 

Bu duruma rağmen yarım bırakılmış kuyuların sayısında artış var. Örneğin Teksas'taki Permian havzasında Şubat ayında tam 1764 tane tamamlanmamış sondaj kuyusu kayıtlara geçti. Yalnızca Şubat ayında yapılan 395 sondajın 300'ü tamamlanabildi.  

 

Hal böyleyken trader ve yatırımcıların dikkate aldıkları verileri yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor. 

 

Reuters, sektör temsilcileri arasında yaptığı araştırmaya dayanarak, bazı işletmecilerin kuyu kiralama yoluyla kendilerine tanınan zaman dahilinde sondaj yaptığını; fakat bu şirketlerin sondaj sonrasında fiilen üretim yapmaya ihtiyaç duymayabileceklerini belirtiyor. 

 

 

Öte yandan kaya gazı üretim süreci oldukça zorlu. Bu durum doğal olarak sondaj çalışmalarının tamamlanma süresine yansıyor. Sondaj çalışmaları ile hükümet tarafından açıklanan resmi verilerin tamamlanması arasındaki bir kaç aylık gecikme nedeniyle tamamlanmamış kuyu sayısındaki artış, aktivite artışı olarak yorumlanabiliyor. 

 

Tamamlanmamış kuyu sayısındaki artış, petrol piyasasında dengeyi bulmaya çalışan OPEC'in işini zorlaştırabilir. Öte yandan petrol fiyatlarındaki yükseliş, bu tamamlanmış sondaj kuyularının tamamlanmasını sağlayabilir. 

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç