TCMB Enflasyon Raporu Toplantısından Notlar...

TCMB Enflasyon Raporu Toplantısından Notlar...

2017 yılı 2. enflasyon raporu toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, son dönemde portföy girişlerindeki artışa dikkat çekti ve ekonomide kademeli toparlanmanın gözlendiğini söyledi.

 

"2017 yılı ilk çeyreği çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği bir dönem oldu" diyen TCMB Başkanı, teşvik ve desteklerin etkisini 2. çeyrekte görmeyi beklediklerini ifade etti.

 

"Net ihracatın büyümeye katkısının artmasını bekliyoruz" diyen Çetinkaya, Ocak ayından itibaren güçlü bir parasal sıkılşamanın gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Çetinkaya'nın konuşmasından önce çıkan diğer başlıklar şu şekilde:

 

-Uygulanan para politikası kur oynaklığını ve enflasyon baskılarını azaltmakta etkili olmuştur. Parasal sıkılaştırmanın ilk yansımaları finansal göstergelerde ortaya çıkmış olup, enflasyon üzerindeki gecikmeli etkiler zamanla gözlenecektir.

 

- Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdüreceğiz. İhtiyaç durumunda ilave sıkılaştırma yapılabilir.

 

- Alınan önlemlerin de katkısıyla son aylarda Türk lirası cinsinden ticari kredi büyümesinin ivme kazandığını gözlemliyoruz.

 

- Enflasyonun ana eğilimindeki gelişmelere odaklanıyoruz. TÜFE yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,9 seviyesine yükseldi. Gıda enflasyonu öngördüğümüz patikanın üzerinde gerçekleşti.Yılın ilk çeyreği üretici fiyatları üzerindeki maliyet baskısının belirginleştiği bir dönem oldu.

 

- Gıda enflasyonu tahminimizi 2017 yıl sonu için yüzde 9; 2018 yıl sonu için ise yüzde 7 olarak koruduk. 

 

- Enflasyonun, %70 olasılıkla, 2017 yılı sonunda %7,3 ile %9,7 aralığında orta noktası %8,5, 2018 yılı sonunda ise %4,6 ile %8,2 aralığında orta noktası %6,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz.

 

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç