Hızlı Büyüyen Türkiye, Ama Nasıl ?

Hızlı Büyüyen Türkiye, Ama Nasıl ?

Haftaya Türkiye 2017 üçüncü çeyrek büyüme verisiyle başladık. Türkiye, 6 yıl sonra ilk defa çift haneli büyüme oranı görmeyi başardı. Böylelikle Türkiye, dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasına adını yazdırmış oldu. Peki ama büyüme kompozisyonuna baktığımızda karşımıza çıkan durum bize ne anlatıyor?

*Büyümeye önemli bir katkının hane halkı harcamalarından geldiğini görmekteyiz. Hane halkı harcamaları son zamanların en yüksek artışını yaparak %11.7 oranına yükseldi. Ancak bu noktada talep artışının, yani tüketim eğiliminin çok güçlü olması gibi bir durum karşımıza çıkıyor. Hali hazırda enflasyon ile mücadele etmekte zorlanan ekonomimiz için harcamalar kalemi büyüme performansını yukarıya çıkarıyor olsa bile enflasyon oranındaki yukarı yönlü baskının devam edebileceğini göstermektedir. Bu da enflasyon hedefini tutturmakta zorlanan TCMB için dezavantaj oluşturacaktır. TCMB'nin bu hafta gerçekleştireceği PPK toplantısında bu duruma atıfta bulunup bulunmayacağını takip edeceğiz.

*Sene başında büyümeye katkı yapan devlet harcamaları, geçen çeyrek yavaşladı ve bu çeyrek ise %2.8 gibi normal bir seviyede kaldı.

*Sabit sermaye oluşumunun son zamanların en yükseğinde olması olumlu gözükmektedir.

Genişlemeci maliye politikaları ve KGF'nın büyümeye olan olumlu etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Bu kompozisyonlu bir büyüme ise beraberinde enflasyonu da sürekleyecekitr. Bununla birlikte cari açık ve bütçe açığının da kontrollü bir şekilde gitmesi gereklidir. Tüketim odaklı bir büyüme sürdürülebilir değildir ve geçen yılın üçüncü çeyreğindeki yavaşlamadan kaynaklı baz etkisinin bu yılın büyümesini oransal olarak yüksek çıkardığını da göz önünde bulundurmak gerekir. Türkiye önümüzdeki yıl bu oranları yakalayamasa da büyüme potansiyeli yüksektir ancak bunu yaparken enflasyona yenilmemek ve cari açığa dikkat etmek gereklidir.

İngiltere TÜFE ve ABD ÜFE Oranları Bekleniyor...

Gün içerisinde ilk olarak İngitere'den TÜFE verilerini takip ediyor olacağız. İngiltere'de enflasyon oranları geçen yıldan bu yana kademeli olarak artmakta. Bu artış hem çekirdek enflasyonda hem de manşet enflasyonda gerçekleşmekte. Geçtiğimiz toplantıda İngiltere Merkez Bankası, Brexit referandumunun ardından enflasyondaki iyileşmeyi dikkate almış ve 25 baz puan faiz arttırmıştı. Bu hafta gerçekleştirilecek olan toplantıda faiz artışı beklenmiyor. Ancak enflasyon oranı yükselmeye devam ederse, BOE 2018 yılı için bir kez daha faiz artışı düşünebilir. Buna yönelik olumlu ya da olumsuz açıklamalara dikkat etmek gerekecek. Veri anında GBP bacaklı paritelerdeki oynaklık artabilir.

İngiltere verisinden sonra öğleden sonra da ABD tarafından üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak. TÜFE verilerinin ise yarın geleceğini hatırlatmak isteriz. ABD'de üretici enflasyonunda da yaklaşık 1.5 yıllık kademeli bir yükseliş görülmekte. Zaten bu yükseliş eğilimi sebebiyle de FED'in kademeli faiz artışlarını görmekteyiz. Bu veri anında da USD bacaklı paritelere dikkat etmek gerekebilir.

Veri Ajandası:
*12:30 | İngiltere - Çekirdek TÜFE (yllık): ? (Beklenti: %2.7 ; Önceki: %2.7)
*12:30 | İngiltere - TÜFE (yllık): ? (Beklenti: %3.0 ; Önceki: %3.0)
*12:30 | İngiltere - TÜFE (aylık): ? (Beklenti: %0.2 ; Önceki: %0.1)
*13:00 | Almanya - ZEW Ekonomi Güven Endeksi: ? (Beklenti: 18 ; Önceki: 18.7)
*13:00 | Euro Bölgesi - ZEW Ekonomi Güven Endeksi: ? (Beklenti: 30.2 ; Önceki: 30.9)
*16:30 | ABD - Çekirdek ÜFE (yıllık): ? (Beklenti: %2.3 ; Önceki: %2.4)
*16:30 | ABD - Çekirdek ÜFE (aylık): ? (Beklenti: %0.2 ; Önceki: %0.4)
*16:30 | ABD - ÜFE (yıllık): ? (Beklenti: %2.9 ; Önceki: %2.8)
*16:30 | ABD - ÜFE (aylık): ? (Beklenti: %0.4 ; Önceki: %0.4)
*22:00 | ECB Başkanı Draghi'nin Konuşması

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç