Türkiye Üçüncü Çeyrek Büyümesi Bekleniyor...

Türkiye Üçüncü Çeyrek Büyümesi Bekleniyor...

Haftanın ilk günü itibariyle Türkiye piyasasını hareketli bir gün bekleyebilir. Saat'da TÜİK tarafından açıklanacak 2018 üçüncü çeyrek büyüme verileri Türk ekonomik göstergelerinin durumu açısından önemli olacaktır. Üçüncü çeyreğe ait verinin yıllık bazda %2 civarında gelmesi öngörülüyor. 10 Ağustos tarihindeki kur şokunu da içerisine alan bu dönemde, TCMB'nin de raporlarında belirttiği üzere yavaşlama olması beklenmekte. Kredi hacimlerindeki sert düşüş, tüketici güvenindeki azalma, imalat PMI endeksi ve sanayi üretimindeki kötü perfornans büyümenin üçüncü çeyrekte yavaşlayacağı beklentisini oluşturdu. Bu durum dördüncü çeyrek ve 2019 yılı içerisinde de devam edebilir.

Veride TL cinsi ile $ cinsi bölümleri iyi gözlemlemek gerekecek. $ cinsi büyümede küçülme söz konusu olabilir. Ek olarak, GSYİH'ı oluşturan kalemler verinin nasıl bir kompozisyon içerisinde olacağını bize gösterecektir. Harcamaya dayalı büyümenin aynı hızla devam ettiği görüldüğü taktirde piyasa faizlerinin yükselmesi ve TL'deki zayıf performansın yeniden ortaya çıkma durumu öngörülebilir. Veri anında TRY bacaklı paritelerdeki oynaklık artabilir.

Japonya Ekonomisi Beklenenden Sert Küçüldü...

Japonya Merkez Bankası'nın aşırı gevşek olan para politikaları Japonya ekonomisinde ne enflasyon yaratabiliyor ne de büyüme. Bu gece Asya seansında açıklanan büyüme verisine göre Japon ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden daha sert bir küçülme gerçekleştirdi. Verinin alt başlıkları da pek parlak gözükmüyor. Japon ekonomisindeki bu küçülme durumu, Çin ekonomisinin de bir aynası niteliğinde olabilir. Ek olarak, Avrupa tarafındaki ekonomik aktivitenin istenilen düzeyde olmaması global anlamda bir performans sorunu olduğunu göstermekte.

*Japonya - GSYİH (yıllık) Q3: %-2.5 (Beklenti: %-1.9 ; Önceki: %-1.2)
*Japonya - GSİYH (çeyreklik) Q3: %-0.6 (Beklenti: %-0.5 ; Önceki: %-0.3)
*Mevsimsellikten Arındırılmış Cari Denge: 1.21 Trilyon Yen (Beklenti: 1.29 Trilyon Yen ; Önceki: 1.33 Trilyon Yen)

ABD Tahvil Faizlerinde Son Durum...

ABD tahvil faizlerindeki düşüş eğilimi devam ediyor. FED'in 2019 yılında biraz daha yavaşlayabileceğinin yanında, Aralık ayında beklenen faiz artışının bir sonraki aya ötelenebileceği spekülasyonlarının oluşması hem ABD Doları'nın hem de tahvil faizlerinin gerilemesine sebep oluyor. Geçtiğimiz hafta global piyasalar 2 yıllık tahvil faizin 5 yıllık tahvil faizinin üzerine çıkmasını tartışmış, negatif getiri eğrisinin oluşma durumunun bir resesyon getirip getirmeyeceğini tartışmıştı. Bu tartışmalar süredursun, EURUSD paritesi bu gece itibariyle 1.1440 seviyesine yaklaşmış bulunuyor. Öyle görünüyor ki, önümüzde hafta gerçekleştirilecek FED toplantısına kadar "faiz artışı" konusunda gelecek olası spekülasyonlar piyasaların volatil olmasına sebep olacak.

Bu sabah itibariyle ABD tahvil faizleri şu şekilde;
*3 aylık: %2.396
*2 yıllık: %2.699
*5 yıllık: %2.681
*10 yıllık: %2.838

Veri Ajandası:
*10:00 | Almanya - Ticaret Dengesi: ? (Beklenti: 17.2 Milyar ; Önceki: 17.6 Milyar)

*10:00 | Türkiye - GSYİH (yıllık) Q3: ? (Beklenti: %2 ; Önceki: %5.2)
*12:30 | İngiltere - GSYİH (aylık): ? (Beklenti: %0.1 ; Önceki: %0.0)
*12:30 | İngiltere - GSYİH (yıllık) Q3 : ? (Beklenti: %1.6 ; Önceki: %1.5)
*12:30 | İngiltere - Sanayi Üretimi (aylık): ? (Beklenti: %-0.4 ; Önceki: %0.0)
*12:30 | İngiltere - İmalat Üretimi (aylık): ? (Beklenti: %0.0. ; Önceki: %0.2)
*12:30 | İngiltere - Ticaret Dengeis: ? (Beklenti: -10.5 Milyar ; Önceki: -9.73 Milyar)
*14:30 | TCMB Beklenti Anket Sonuçları
*16:30 | Kanada - İnşaat İzinleri (yıllık): ? (Beklenti: %-0.2 ; Önceki: %0.4)
*18:00 | ABD - İş İmkanları ve Personel Değişimi: ? (Beklenti: 7.220 M ; Önceki: 7.009 M)

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç