İngiltere Başbakanı May Oylamayı Kaybetti, Peki Sonra?

Dün beklenen oldu ve İngiltere Başbakanı May’in Brexit anlaşması Meclis’tebüyük farkla reddedildi. Bu durum İşçi Partisi lider Jeremy Corbyn’in May için güvensizlik oyunu ortaya sürmesine yol açtı. May’in bu güvensizlik oylamasını kaybetmesi beklenmiyor ama Başbakan May’in önünde hazırlanması gereken birçok senaryo bulunuyor. Bunlardan 3 ana senaryo üzerinde duralım;

- Güvensizlik oyunu kaybetmesi durumunda ya muhalefet partisi liderinin 2 hafta içerisinde yeni bir hükümet kurması ve güven oyu alması gerekecek, yada bu durum gerçekleşmeyecek ve genel seçime gidilecek.

- May’in AB’li liderlerle ve kendi çalışma arkadaşlarıyla yeni bir anlaşma geliştirmesi beklenecek. Bu durumda AB’nin pek taviz vermeyeceği yetkililerce defalarca belirtilirken, İngiliz hükümeti elinden geldiğince AB’den tavizler almaya çalışacak. Norveç tarzı farklı bir modelin geliştirilmesi de beklentilerin arasında bulunuyor.

- Tekrar referanduma gidilecek ve halka Brexit sürecine devam edilip edilmemesi fikri sorulacak. Son kamuoyu yoklamalarına göre AB’de kalmak isteyenlerin Brexit destekçilerinden yaklaşık genel toplamda %9 daha yüksek olduğu görülüyor.

Tüm bu senaryoda 29 Mart tarihinin ötelenmesi seçeneğinin de masada olduğunu belirtelim.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç