Fed Dosyası: Şahin nedir? Güvercin nedir?

Fed Dosyası: Şahin nedir? Güvercin nedir?

8 Kasım 2016’da yapılacak başkanlık seçimi beklenirken Fed’in tutumu yatırımcılar ve uzmanların yakın takibinde.

Yatırımcılar Fed’in bu sene içinde vereceği kararları beklerken Fed Başkanı Janet Yellen veriye bağlı olmakla birlikte 2016 bitmeden bir faiz artırımına gitmekten yana. Piyasalar bu durumu güvercin kılıklı şahin olarak tanımlıyor. Peki güvercin ve şahinin piyasalar için anlamı ne? Şahin bekleme ve şahin ton yatırımcı için ne ifade etmeli?

ŞAHİN NEDİR? GÜVERCİN NEDİR?

Diplomaside de çok sık karşılaştığımız şahin deyimi son dönemlerde finans piyasalarında güvercinle beraber çok sık kullanılıyor. Şahin kelimesi konuşma dilinde agresif ve saldırgan anlamlarını çağrıştırmakla beraber finans jargonunda da aynı anlamda kullanılmaktadır.

Günümüz kullanımına paralel olarak tarihte ilk kez şahin kullanımı 19.yüzyılda İngilizlere karşı savaşa girilmesini savunan Amerikan Kongre üyelerini tanımlayan bir ifade olurken güvercin ise savaştan kaçıp diplomatik çözüm arayanların lakabıydı.

Bugün finans piyasalarında ise sıkı para politikalarını savunanlara şahin, gevşek para politikalarını savunanlara ise güvercin denilmektedir.

Birer örnekle açıklayalım:

ŞAHİN NASIL DÜŞÜNÜR?

FOMC’de 2016 yılına baktığımızda şahin üyeler arasında ilk sıralarda Kansas City Fed Başkanı Esther George yer almaktadır. Faiz oranlarının artırımını isteyen George fiyat balonlarından endişe ederek faizin arttırılması gerektiğini savunur. George’un düşüncesine göre yüksek faizler borçlanma cazibesini düşürecek ve bu da kredi talebini azaltarak spekülatif getiri arayan fonların büyüklüğüne yansıyacaktır.

GÜVERCİN NASIL DÜŞÜNÜR?

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard ise güvercin üyelerdendir. Brainardi ekonomik aktivitede beklenmedik zayıflık risklerini sürpriz güçlenmeye nazaran çok daha yüksek görüyor. Ve Fed’i ihtiyatlı olmaya çağırıyor.

Son istihdam verisi ardından şahin cephede yer alan Fed Başkan Yardımcısı Fischer, beklenti altında gelen veriyi güçlü değerlendirerek  ABD  ekonomisinin tam istihdam yolunda ilerlediğini belirtiyordu. Brainard ise istihdam piyasası güçlü olsa da enflasyonist baskıların azlığına atıfta bulunuyor.

ŞAHİN ve GÜVERCİN’İN FARKI NEDİR?

İşte, şahin ve güvercin görüşün arasındaki fark da tam olarak bu noktada saklı.

Şahin bir üye bir verinin güçlü tarafını değerlendirerek sıkı politikayı savunurken, güvercin üye zayıf tarafları değerlendirerek gevşek politikayı savunuyor. Bu fark en açık olarak son dönemlerde görüşlerini değiştiren St. Louis Fed Başkanı James Bullard ile Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’in ifadelerinde görülüyor. Şahinken güvercine dönen Bullard, aynı verileri daha ılımlı değerlendirmeye başlarken, tam tersi olarak güvercinken şahine dönen Rosengren ise daha güçlü değerlendirmelerde bulunuyor.

Fed aynı zamanda bu görüşleri piyasayla iletişimini şekillendirmek açısından da kullanıyor.

Faizlerin artıp artmayacağı ise FOMC’de hangi cephenin baskın çıkacağına bağlı:

Güvercin mi? Şahin mi? Piyasaların kaderi bu iki sorunun yanıtında saklı.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç