ABD Seçim Gecesi Rehberi-1

ABD Seçim Gecesi Rehberi-1

ABD Seçim gecesine ilişkin siz değerli yatırımcılarımız için hazırladığımız raporun  ilk bölümünde;
ABD Senatosunun yapısı ve delege dağılımını ve belki de seçimin kaderini belirleyecek kritik eyaletlerin durumuna değindik. İyi okumalar dileriz.


Amerika Birleşik Devletleri’nde 59. Başkanlık seçimleri 3 Kasım 2020 Salı günü yapılacak. Sandıkların kapanmasının ardından ise Çarşamba sabahı uyandığımızda ABD’nin yeni başkanını öğrenmiş olacağız. Sonuçlar eğer oy sayımlarında bir aksilik olmazsa Çarşamba günü TSİ 05:00 – 06:00 gibi şekillenmeye başlayacak. Çok büyük bir çekişme olmaması halinde ise TSİ 07:00 – 08:00 arasında daha da netlik kazanacak.


Toplamda 538 delege seçilecek. Bunların 453’ü Temsilciler Meclisi üyesi, 100’ü Senato üyesi ve 3’ü de Washington delegesi olacak. Ancak, ABD seçimleriyle ilgili bilinmesi gereken ilk ve en önemli bilgi, kimin daha fazla oy sayısına ulaştığı değil, kimin 270 Seçim Kurulu Delegesi’ne sahip olacağıdır. 270 Seçim Kurulu Delegesine sahip olan ilk aday seçimi kazanan taraf olacaktır.


Her adayın güçlü olduğu bölgeler olduğu gibi, birbirine çok yakın ve seçimin kaderini belirleyecek bölgeler de bulunmakta. Seçim gecesi, oy verme işlemi tamamlandıktan ve sayıma geçildikten sonra bu “kilit” bölgelerin sonuçlarına daha çok yoğunlaşılacak.

Adayların sadece “çok güçlü” ve “güçlü” olarak tahmin edildiği bölgeler hesaplandığında daha seçim başlamadan Demokratların adayı Biden’ın 223 delegeye ve Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Trump’ın ise 126 delegeye sahip olduğu öngörülmekte.


2016 seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de “kilit eyalet” olarak adlandırılan, yani iki adayın oy oranlarının çok yakın olduğu ve ABD seçimlerini belirlemede etkili olan eyaletler göz önünde olacak.





Bu “kilit eyaletlerden” Florida ve Pennsylvania daha da dikkatle izlenmesi gereken iki bölge olarak karşımıza çıkıyor. 1924 yılından bu yana hiçbir Cumhuriyetçi aday Florida’yı kazanamadan Başkanlığı alamadı.  2012 yılında Demokratlar ’da olan Florida’yı, 2016’da Cumhuriyetçiler kazanmış ve Trump’ın başkanlığına büyük katkı sağlamıştı. Florida’nın bu istatistiği son derece önemli. Son duruma göre ise Ekim ayının başından bu yana iki aday arasındaki oy farkı bu eyalette 2 puanın altına geriledi.


Pennsylvania’ya baktığımızda da yine kilit bölgelerden biri. 2016’da Trump’ın 0.7 puanlık fark ile kazandığı eyalette son anketlere göre Biden biraz daha önde. Biden’ın Florida ve Pennsylvania’yı kazanması halinde yüksek ihtimalle 270’i bulması ve seçimi kazanması öngörülüyor.


Donald Trump açısından bu iki kilit eyaletin dışında 2016 seçimlerinde kazandığı Iowa, Ohio ve North Carolina gibi diğer kritik eyaletler de yeniden kazanması için önemli. Trump bu üç eyaleti kaybetmesi halinde muhtemelen seçimi kaybedecek...

 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç