pariteicons_f81.png

Doğalgaz CFD – 2008 Yılının En Yükseğinde, Peki Kısaca Detayları Neler ?

CME borsasında işlem gören ve dünyanın genelini ilgilendiren Doğalgaz vadeli kontratları, 9$’ın üzerine çıkarak 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 2008 döneminde ise en yüksek fiyat 13.69 $ olarak kayıtlara geçmişti. Artan fiyatlarda her ne kadar talebin de etkisi olsa da, aslında bir çok emtiada olduğu gibi arz kaynağındaki sıkıntılar da etkili rol alıyor. Başta Ukrayna Rusya savaşından dolayı hemen hemen tüm ülkelerin Rusya’ya ağır yaptırımlarda bulunmasının yanında Rusya’nın doğalgazı kısması bu arz kaynağındaki sıkıntıda baş rolde.

Talep tarafında ise meteoroloji tahminlerine göre yaz aylarında çok ağır bir sıcak hava dalgasının gelmesi ile klima kullanımının yüksek oranda artacağı öngörülüyor. Bu da hidroelektirik ve kömür kaynaklarının sınırlı olduğu alanlarda doğalgazın elektirik üretimi için bol miktarda kullanılması demek oluyor. Bu beklenti fiyat artışının sebepleri arasında. Doğalgaz bu açıdan bakıldığında soğutma sistemlerinin elektiriği için gerekliyken, gelecek kış ayı için yeteri kadar depolanamayacağı endişesi de fiyat artışlarında rol oynuyor.

Aşağıdaki grafikte size Haziran 2022 vadeli fiyatı vereceğiz, ancak Temmuz 2022 vadeli fiyatı ilk kez Şubat vadeli fiyatından daha yukarıda. Bu da kısa vadede piyasanın ne kadar sıkı olduğuna işaret ediyor.

Teknik olarak baktığımızda, 2022 Mart – Nisan aralığındaki dönemdeki soluksuz yükselişin ardından hafif kar satışı yaşandığını görmüştük. O kar satışı sonrası yeniden güçlü satışlar görmekteyiz ve artık yükselen fiyat kanalı içerisinde hareket ediyor. Bugünkü yükseliş son zamanların en yükseği olsa bile kanalın üst bandının 9.7 $ seviyelerinde olduğunu gözlerden kaçırmayalım. Burada trend takibi yapabilmek için hareketli ortalamalardan faydalanılabilir. Öncelikle 8 ve hemen altındaki 21 günlük ortalama trend takibi için yol gösterebilir. Ek olarak kanal içerisinde kaldıkça düşüşler tekrar talep getirebilir.

Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise günlük RSI(14) indikatörü. Son kanalda aslında RSI’da hafif zayıflama gözükse de bu tam olarak oluşmuş değil. Eğer RSI (14) indikatörü günlük grafikte 50’nin altında günü kapatırsa o zaman yükseliş trendinin bir süre için sona erdiğini düşünebiliriz.

Destekler: 8.965 – 8.700 – 8.526 – 8.062

Dirençler: 9.123 – 9.406 – 9.695 – 10.576

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç