Doğalgaz Kaleminde “Sıfır Fiyat” Etkisi ile Aylık Enflasyon Artışı Hız Kesti…

Doğalgaz Kaleminde “Sıfır Fiyat” Etkisi ile Aylık Enflasyon Artışı Hız Kesti…

*ABD ISM Hizmet PMI endeksi bir önceki aya göre geriledi ancak yine de pozitif bölgede kalarak 50.3 şeklinde açıklandı.

EURUSD paritesi yeni haftada 1.0725 bölgesinde kalırken, Ons Altın geçen haftaki düşüşü bir miktar toparlayarak 1955 seviyelerine çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3.67 seviyelerine geriledi.

*Almanya’da Nisan ayı ticaret dengesi 16 milyar euro fazla vermesi beklenirken, beklentilerin üzerinde 18.4 milyar euro fazla verdi. Ticaret dengesi Mart ayında 16.7 milyar euro fazla vermişti.

*TÜİK’e göre enflasyon Mayıs ayında %0.04 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %39.59 arttı. Hanelere 1 ay boyunca ücretsiz doğalgaz verilmesinin ardından, TÜİK’in geçen hafta yaptığı açıklamada enflasyon hesaplamasının doğalgaz kaleminde sıfır fiyat yöntemi ile değerlendirileceğinin bildirilmesi ile aylık enflasyonda artış hızı güçlü şekilde frenledi. Üretici fiyat endeksi ise Mayıs ayında %0.65 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %40.76 artış açıklandı.

USDTRY tarafındaki artış devam ederek gün içinde 21.25 seviyesine kadar yükseldi. Gram Altın TL ise gün içinde 1340'ı gördü.

*Bugün çeşitli bölgelerden gelen Mayıs ayı hizmet PMI verilerinde;
-Almanya hizmet PMI 57.8 beklentisinin altında kalsa da 56’dan 57.2’ye yükseldi.
-Euro bölgesi hizmet PMI 55.9’a gerilemesi beklenirken, 56.2’den 55.1’e geriledi.
-İngiltere hizmet PMI 55.1’e gerilemesi beklenirken, 55.9’dan 55.2’ye geriledi.

*Yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlayan Mehmet Şimşek, Merkez Bankası başkanlığına dair, Müthiş Türk Kızı lakabıyla tanınan Hafize Gaye Erkan ile görüşme gerçekleştirdi. Gaye Erkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşeceği öğrenildi.

*ECB Başkanı Lagarde, “Enflasyonun zirve yaptığına dair net bir kanıt yok, fiyat ve ücret baskıları güçlü olmaya devam ediyor. Kararlar gelen verilere göre verilmeye devam edecek. Politikamızın etkilerinin önümüzdeki yıllarda güçlenmesi beklenebilir.” İfadelerinde bulundu.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç