Kakao Fiyatlarındaki Hızlı Yükseliş ile Fiyatlar Rekora Doymuyor

Kakao Fiyatlarındaki Hızlı Yükseliş ile Fiyatlar Rekora Doymuyor

New York Kakao vadeli fiyatları 2022 Eylül’de başlattığı yükselişi 2024 yılının başında ivme arttırarak devam ettiriyor. Mayıs vadeli Kakao fiyatları 6440 $’a kadar yükselerek kontrat rekorunu tazeledi ve geçtiğimiz hafta %17 değer kazandı. Bu yılın başından itibaren ise yaklaşık %60 oranında yükseldi.

Fildişi Sahili ve Gana dünyanın en büyük kakao üreticilerindendir. Bunun yanında dünyanın kakao arzının çoğunu sağlayan Batı Afrika çiftliklerinde mahsul hastalıklarını ortaya çıkması ve hava şartları arz tarafını oldukça olumsuz etkiliyor. Bu sebeple Kakao vadeli fiyatları yıl içerisinde 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Her geçen gün daha da sıkılaşan küresel kakao arzı, fiyatların yükselmesine neden oluyor. Fildişi Sahili hükümeti Ocak ayı ortasında, Fildişi Sahili çiftçilerinin 1 Ekim 2023 - 14 Ocak 2024 tarihleri arasında limanlara geçen yılın aynı dönemine göre % -37 düşüşle kakao sevk ettiğini bildirmişti.

Dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Gana'da da hava şartları ve tarımsal hastalıklar sebebiyle kakao üretiminin büyük oranda azalmasına ilişkin endişeler kakao fiyatlarında yükselişe işaret ediyor.

Yükselen kakao fiyatları bir yandan küresel kakao talebini azaltıyor. Ulusal Şekerlemeciler Birliği 24 Ekim'de, Kuzey Amerika kakao öğütmelerinin 2023 üçüncü çeyrekte yıllık yaklaşık -%18 düştüğünü bildirdi. Bu, yıllık beklentilerden daha negatif bir durum oldu. Ancak arz düşüşündeki orana bakılacak olursak talep halen arza göre yüksek seyrediyor.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News' e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç