Çikolata Keyfi Acılaşmaya Başladı, Kakao'daki Son Durum Nedir ?

Çikolata Keyfi Acılaşmaya Başladı, Kakao'daki Son Durum Nedir ?

Kakao fiyatlarının hızlı yükselmesi son dönemde en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. 2024 Ocak ayında 4320 $’ı aşmasıyla birlikte mevcut yükseliş hızı güçlü bir şekilde artarak devam etti. Bu tarihten önce yaşanan yükselişler ile bu yılın başında katlanarak artan yükselişin sebebi aynı. Arz sıkıntısı. Öyle ki 1977 Haziran ayındaki 5380 $ zirvesinin de hızla üstüne çıktı.

Bugün itibariyle The ICE’da işlem gören Mayıs 2024 vadeli Kakao kontratı 8220 $’dan işlem görüyor. Yani bu yılın başına göre neredeyse %100 artış var. Son 30 ayda ise yükseliş neredeyse %280 civarında gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Batı Afrika üreticilerinin olumsuz yetiştirme koşulları ve mahsul hastalıkları, kakao üretimini kısıtlamış ve kakao fiyatlarında parabolik bir yükselişe yol açmıştı.

Geçen hafta özellikle Perşembe ve Cuma günü yaşanan yükseliş oldukça dikkat çekti. Dünyanın en büyük kakao üreticileri olan Fildişi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikaları 8000 $’a gelen fiyatlar karşısında kakao çekirdeği satın almaya güçlerinin yetmediklerini ve işlemeyi durduklarını açıkladı. Bunun üzerinde de üreticilerin zaten az olan arzı daha da sıkacağı (bu sefer bilinçli) haberleri geçen haftanın son iki işlem gününde yükselişin ana sebebi oldu.

Fildişi hükümet verileri, 1 Ekim’den 18 Mart’a kadar limanlara gerçekleştirdiği kakao sevkinin yıllık bazda %28 oranında düştüğünü belirtirken, hasatların da azalacağı bilgisi paylaşılıyor.

Bir diğer üretici olan Nijerya’da Edo, Ogun ve Oyo eyaletlerinde kakao fiyatlarının arttığını açıklandı.

Finansal piyasalar açısından baktığımızda, artık herkesin dikkatlerini yönelttiği böyle bir metaya ilişkin kötü haberlerin çıkması zaten güçlü bir şekilde yükselme eğiliminde olan fiyatları daha da arttırıyor. Piyasada long pozisyon tarafında olanlar kendilerine bu manik ortamdan güçlü bir fiyat alanı bulabiliyorlar. Ancak finansal piyasalarda bir dalganın son evresinde çıkan ve bu dalgayı besleyen ardı ardına haberlere karşı dikkatle olmakta fayda görüyoruz.

Talep tarafında, arz kadar olmasa da hafif gerileme işaretleri gelmeye başlamış durumda. Kakao işleyicileri tarafında olası bir talep azalmasını takip edip arz / talep dengesizliğindeki durumu izlemek gerekir.

Ancak global tarafta örneğin önümüzdeki günlerde Müslümanların Ramazan Bayramı ya da Hristiyanların Paskalya Bayramı ve bunun gibi bir çok dini bayramlar çikolata talebini canlı tutmayı da sürdürüyor.

Kakao fiyatlarına ilişkin güncel (19.03.2024) teknik analize aşağıdaki linkten ulaşabiirsiniz.

https://www.ikon.news/haber/detay/926614


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç