ABD Doları’nın Nisan Ayına Güçlü Başlamasının Üç Sebebi…

ABD Doları’nın Nisan Ayına Güçlü Başlamasının Üç Sebebi…

ABD Doları yeni ay ve yeni haftaya güçlü başladı. EURUSD paritesi dolar lehine hareket ederek gün içinde 1.0728’e kadar geriledi. Dolar endeksi 104.40’dan, 105.05’e yükseldi. Dolar endeksi böylelikle 2023 Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye gelmiş oldu. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizi bugün 13 baz puan yükselerek %4.31’e yükseldi. %4.35’in üzerinde önemli bir teknik kırılma olacaktır.

Peki ABD Doları’nın pozitif kalmasını etkileyen yakın zamandaki gelişmeler nedir kısaca bunun cevabını arayalım ?

  1.       FED Başkanı Powell...

    Hemen geçtiğimiz Cuma günü, neredeyse piyasaların büyük çoğunluğu kapalıyken FED Başkanı Powell’ın konuşmasına gelelim. Powell, Marketplace sunucusu Kai Ryssdal ile San Francisco FED’de moderatörlü bir tartışmada konuştu.  Powell genel olarak ekonominin oldukça güçlü olmasından bahsederken, ilk faiz indirimi kararının/zamanlamasının çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Powell bu konuşmasında bu yıl faiz indiriminin bahsini açmadı. Piyasalar Powell’ın bu duruşunu şahin algıladı, ki toplantıdan bu yana faiz indirimleri konusundaki temkinli duruş daha da artmış gözüktü. Bu durum şahin ve Dolar lehine oldu.

  1.       ISM İmalat PMI…

    1 Nisan Pazartesi günü ABD’de açıklanmış ISM İmalat PMI verisi 50.3 ile hem beklenti hem de bir önceki verinin üzerinde geldi. Bu veri 2022 Kasım ayından bu yana en güçlü veri olması ile birlikte bu tarihten bu yana ilk kez 50’nin üzerinde (yani pozitif) olarak geldi. Bu FED’in faiz indirimi hamlesi yapabilmesi için pek tercih etmediği bir veri olarak karşımıza çıktı. Bu durum şahin ve Dolar lehine oldu.

  1.       Takvim…

    Bu hafta kritik bir takvim içindeyiz. Öncelikle 2 Nisan Salı günü ABD’de JOLTS İş İmkanları ve Personel Değişimi verisi son zamanların gözdesi oluyor.

    3 Nisan Çarşamba günü ABD’den ISM Hizmet PMI endeksi, aynı imalat PMI verisi gibi önemli olacaktır. Aynı gün 19.10’da Powell’ın konuşmasının yine “olası şahin” tarafından endişe ediliyor. Piyasalar için bir başka veri ise 5 Nisan Cuma günü ABD Tarım Dışı İstihdam Raporu verisi çok kritik olacaktır.


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç