Euro Bölgesi Enflasyonu Aylık Bazda Hızlandı, Yıllık Bazda Yavaşladı…

Euro Bölgesi Enflasyonu Aylık Bazda Hızlandı, Yıllık Bazda Yavaşladı…

*İngiltere’de tüketici fiyat endeksi Mart ayında bir önceki aya göre %0.6 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3.2 arttı. Çekirdek enflasyon ise bir önceki aya göre %0.6 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %4.2 arttı.

*Türkiye cari işlemler dengesi Şubat ayında 3.27 milyar dolar açık verdi.

*Euro Bölgesi’nde manşet enflasyon Mart ayında bir önceki aya göre %0.8 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.4 arttı. Şubat ayı verilerinde aylık %0.6, yıllık %2.6 artış gerçekleşmişti.

Çekirdek enflasyon ise Mart ayında bir önceki aya göre %1.1 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.9 arttı. Şubat ayı çekirdek verilerinde aylık %0.7, yıllık %3.1 artış kaydedilmişti. 

*Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamalarda bulundu:
-Cari açık şubatta beklentilerin altında gerçekleşti ve geçen yıla göre 5,8 milyar dolar düştü.
-2023 yılı mayıs ayı zirvesine göre yıllık 28,3 milyar dolar iyileşme gerçekleşti.
-Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor.
-Dezenflasyon için uyguladığımız politikaların etkisi ile bu düşüşün önümüzdeki aylarda kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz. 
-Bu eğilim yıl  sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5’in altında gerçekleşebileceğine işaret ediyor.
-Cari açıktaki azalma döviz rezervi birikimine destek olurken, makro finansal istikrar kanalıyla da dezenflasyona destek olacak.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç