Haftanın Son İşlem Günü Gergin Geçecek Gibi Görünüyor...

Haftanın Son İşlem Günü Gergin Geçecek Gibi Görünüyor...

Tam da piyasaların İran İsrail gerginliği olayını geride bırakmaya başlayacağını düşündüğünüz sırada İsrail’in İran’a saldırmasıyla manşetler değişti. Size bu gece yaşananları sıralamasıyla özetledik.

*Asya seansında saat 04.00’den bu yana İsrail’in İran’a karşı düzenlediği misilleme saldırıyı takip ediyoruz. Kaynaklara göre İsrail, ilk olarak Suriye’nin İzraa kenti yakınlarında bir radar taburunu vurdu. Bir taraftan da İran’ın orta kesiminde bulunan ve yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı İsfahan kentine saldırıda bulunduğu belirtiliyor.

İlk etap fiyatlamalarda jeopolitik riskin sert yükselmesi, ABD vadeli borsaları ve Asya borsalarında güçlü satış getirdi. Gelişmelerin etkisiyle birlikte jeopolitik riskten kaçış olarak Yen, İsviçre Frangı ve Ons Altın değer kazandı. Ayrıca petrol fiyatlarında da yaklaşık %4’e yakın yükseliş görüldü.

İsrail’in İran’a hafta sonundaki saldırıya misilleme yapmasını takip ederken, bunun iki bölge ile sınırlı kalıp kalmayacağını ve İran’ın olası cevabını takip edeceğiz.

İran’ın saldıran saatler sonra yaptığı açıklamalardan nükleer tesislere saldırı gelmediği ve saldırının insansız hava araçlarıyla yapıldığı ifadeleri var. Bu noktada şuan için, İsrail’in saldırısını küçümsediğini görsek de temkinli olmakta fayda var.

İran’ın açıklamaları ve nükleer tesise zarar gelmediğine yönelik haberlerin gelmesi ile birlikte Ons Altın 2417’den 2390’a gerilerken, Ham Petrol 85.60’dan 83.90’a ve Brent Petrol ise 90.74’den 88.90’a geriledi.

*Asya seansında takip ettiğimiz ekonomik verilerden en önemlisi Japonya’daki enflasyon oldu. Japonya Ulusal TÜFE verisi aylık bazda %0.2 olarak gerçekleşirken bir önceki ay %0 ile sabit kalmıştı. Yıllık TÜFE %2.8’den %2.7’ye gerilerken, Çekirdek TÜFE %2.8’den %2.6’ya geriledi. Yıllık veriler, Japonya Merkez Bankası üzerindeki faiz arttırma baskısını bir miktar törpüleyebilir.

*Gün içinde İngiltere’den saat 09.00’dan Perakende Satışlar verisi izlenecek. Yine aynı saatte Almanya Üretici Fiyat Endeksi önemli olabilir.

*Türkiye’den saat 10.00’da TCMB’nin beklenti anketi verilerini takip edeceğiz.


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç