TCMB Politika Faizini Sabit Tutarken, Yurt Dışında Nvidia Etkisi İzlendi.

TCMB Politika Faizini Sabit Tutarken, Yurt Dışında Nvidia Etkisi İzlendi.

*TCMB beklenildiği gibi politika faizini %50 oranında sabit tuttu. TCMB’nin yazılı açıklamasında yer alan önemli notlara aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.
https://www.ikon.news/haber/detay/927581

*TCMB’nin yayımladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre 13-17 Mayıs haftasında Merkez Bankası toplam rezervleri %3.51 artış ile 139.13 milyar dolar oldu. Toplam rezervler içerisinde dolar rezervleri %5.86 oranında artış ile 78.55 milyar dolara ulaşırken, altın rezervleri %0.63 artışla 60.58 milyar dolar oldu.

Aynı tarihler arasında yurt dışında yerleşik kişilerin portföy değişimleri hisse senetlerinde 232.7 milyon dolar azalırken, DİBS kesin alımları 1.34 milyar dolar artış gösterdi.

*Türkiye’de tüketici güven endeksi Mayıs ayında 80.5 seviyesinde sabit kaldı.

*ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 220.000 kişi beklentisine karşılık 215.000 kişi olarak gerçekleşti.

*ABD'de akşam saatlerine doğru açıklanan verilerde, S&P Global'in açıkladığı Üretim ve Hizmet PMI dataları açıklandı. PMI verileri sırasıyla 50.9 ve 54.8 olarak açıklandı. Veriler beklenti üzerinde geldi ve özellikle hizmet PMI verisi güçlü açıklandı. 

*Global piyasaların bir diğer gündemi Nvidia bilançosu oldu. Bilanço bir önceki döneme göre oldulça iyi gelirken, 7 Haziran itibariyle hisselerin 10'a bölüneceği bildirildi. Nvidia hisseleri bugün piyasa açılışnda 1047 $'a kadar çıkarak rekor tazeledi.

*Almanya Mayıs ayı PMI verileri hizmet sektöründe 53.2’den 53.9’a yükselirken, imalat sektöründe 42.5’den 45.4’e yükseldi.

*Euro Bölgesi Mayıs ayı PMI verileri hizmet sektöründe 53.3 seviyesinde sabit kalırken, imalat sektöründe 45.7’den 47.4’e yükseldi.

*İngiltere Mayıs ayı PMI verileri hizmet sektöründe 55.0’den 52.9’a gerilerken, imalat sektöründe 49.1’den 51.3’e yükseldi. Böylelikle 50 eşik değerini geçerek pozitif bölgede yerini aldı.

*Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) De Guindos Haziran toplantısı hakkında şu açıklamalarda bulundu:
-Haziran toplantısında alacağımız karar konusunda son derece şeffaf davrandık.
-İhtiyatlı bir yaklaşım benimsiyoruz ve bu da 25 baz puanlık bir indirim lehine olacak.
-Faiz indirimlerinin sayısı ya da büyüklüğü konusunda henüz bir karar vermiş değiliz, ekonomik verilerin nasıl gelişeceğini göreceğiz.
-Önümüzdeki aylarda faiz oranlarının yeniden artırılması bizim temel senaryomuz değil, enflasyonun nasıl gelişeceğine bağlı.

*Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Arap Bankacılık Zirvesi'nde şu açıklamalarda bulundu:
-Bütün kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili beklentileri olumlu.
-Portföy tercihleri liranın lehine olacak ve reel kur lehimize dönerek dezenflasyon sürecine destek verecek.
-Merkez Bankası rezervleri artmaya devam ediyor.
-Türk lirası hala biraz zayıf, ancak volatilite ortadan kalktı.
-KKM'den çıkıyoruz ve TL mevduat rezervleri artıyor.
-Parasal politikalarımız istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor.
-Programımız sağlam politikalar ve yapısal reformların birleşimi sayesinde çalışıyor.
-Türkiye ile Arap ülkeleri arasında işbirliğini artırmak için başlıca yollardan biri serbest ticaret anlaşmaları; Arap ülkeleri serbest ticaret anlaşmalarını imzalamaktan çekinmemeli.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

IKON News' e Üye Ol!

+90

SMS & E-POSTA DOĞRULAMA

Lütfen cep telefonunuza ve e-posta adresinize gönderdiğimiz doğrulama kodlarını uygun alanlara giriniz.

0
Online hesap aç