Bankaların 25 Milyar Euroluk Kaçış Planı...

Bankaların 25 Milyar Euroluk Kaçış Planı...

Oxfam International, kurumlar vergisinden kaçınmak amacıyla Avrupa'nın en büyük bankalarının 2015 yılında kârlarının dörtte birini yaklaşık 25 milyar euroyu (27 milyar dolar) vergi cennetlerinde elde ettiğini bildirdi. Vergi cennetleri Avrupa'nın en büyük 20 bankasının kârlarının % 26'sını oluşturuyor ancak bankaların cirosunun % 12'si ve bankaların çalışanlarının % 7'si buralarda bulunuyor.

 

Oxfam ve Fair Finance Guide International ortak raporuna göre, bankaların düşük vergi alanlarındaki iştirakleri, başka ülkelerdeki bürolardan iki kat daha kârlı ve çalışanlar dört kat daha verimli. Yıllık ortalama 45.000 euroya kıyasla kişi başına ortalama 171.000 euroluk bir kâr üretiyor.

 

Çalışma, bankaların kazançlarını ülke bazında raporlamasını gerektiren yeni Avrupa Birliği düzenlemeleri uyarınca yayınlanan verilere dayanıyor.

 

Vergi cennetlerindeki bağlı ortaklıklar, başka yerlere göre bankalar için ortalama iki kat daha kârlı. Her 100 euro tutarlı faaliyet için, bankalar vergi cennetlerinde 42 euro kâr ederken, küresel ortalamanın ise 19 euro olduğu belirtildi. 2015 yılında Avrupa bankaları, hiç kimseyi istihdam etmedikleri vergi cennetlerinde en az 628 milyon euro kar bildirdiler.

 

Bazı bankalar, başka yerde zarar bildirirken vergi cennetlerinde kar açıklıyor. Lüksemburg ve İrlanda, 2015 yılında vergi cennetlerinde ilan edilen karların % 29'unu oluşturarak en çok tercih edilen vergi cennetleri oldular.

 

En büyük 20 banka, 2015 yılında küçük vergi cenneti Lüksemburg'da 4.9 milyar euro kar bildirdi. Birleşik Krallık, İsveç ve Almanya'nın toplamından daha fazla 4,9 milyar euro geliri Lüksemburg'da kayıtlara geçiren Avrupa'nın 20 büyük bankasnın kar üzerinden 383 milyon euro vergi ödemediği belirtildi.

 

Bankalar vergi cennetlerinde kazandıkları kardan ya çok az vergi ödüyorlar veya hiç ödemiyorlar. Avrupa bankaları, 2015'te yedi vergi cennetinde ilan ettikleri 383 milyon euro kâr üzerinden vergi ödemedi. 

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç