Haftalık Emtia Raporu...

Haftalık Emtia Raporu...

ABD’de 11 Şubatta başlayan ve Teksas başta olmak üzere birçok bölgeyi etkileyen aşırı soğuklar yüzünden doğalgaz ve petrol fiyatları yükselmişti.

Haftanın ortasına gelindiğinde, Teksas enerji şirketleri, kapalı durumdaki petrol sahalarında ve rafinerilerde elektrik enerjisi ile su hizmetinin yavaş yavaş yeniden başlamasından dolayı, günler süren donmuş kapanışların ardından petrol ve gaz üretimini yeniden başlatmaya hazırlanıyor.

Kaybedilen tüm stokların geri kazanılmasının ne kadar süreceği henüz belli değil. Ancak petrol tüccarları ve yöneticileri, kaybedilen üretimin çoğunun sıcaklıklar arttıkça ve enerji kullanılabilir hale geldikçe günler içinde geri dönmesini bekliyor.

Felaketin en derin anlarında, aşırı soğuk ve buna bağlı elektrik kesintileri nedeniyle ABD petrol üretiminin yaklaşık %40'ı durduruldu. Primary Vision Inc'in CEO'su Matt Johnson, ABD'deki hidrolik kırma filosunun dörtte üçünün bu hafta kaybolduğunu ve 41 mürettebatın sıkışan petrol ve gazı serbest bırakmak için yeraltında su, kum ve kimyasalları patlatmaya çalıştığını ifade etti.

Konuya hakim olan kişilere göre, Marathon Oil Corp (NYSE: MRO) ve Devon Energy Corp (NYSE: DVN) gibi şirketler, üretimi yeniden başlatmak için yerel şebekelerden veya jeneratörlerden geri yüklenen gücü kullanmaya başladı.

Chevron Corp (NYSE: CVX), doğal gaz üretimine öncelik vereceğini söylemesine rağmen, petrol ve petrol türevlerinin üretimini de geri getirmeye başladı.

ABD'nin en büyük bağımsız petrol üreticisi ConocoPhillips (NYSE: COP), elektrik ve diğer altyapı kesintileri sona erdiğinde, Alaska dışındaki ABD operasyonları genelinde tüm operasyonları geri getirmeye hazır. Ama Chevron gibi, odak noktası önce gaz olacak.

Cuma günkü doğalgaz fiyatı gün içinde %0,4 düştü ve haftanın en yüksek seviyesi olan 3,32 dolardan önemli ölçüde daha düşüktü. Bu tek bir anlama geliyor: gaz fiyatları düşüyor ve düzeltme devam edebilir.

Teksas'ta ve başka yerlerde çözülmenin önünü açan sıcak havalar yolda. Tahminci NatGasWeather, "Önümüzdeki günlerde koşullar kademeli olarak ılımlı hale gelirken, en düşük sıcaklıkların en kötüsü geçti," dedi ve eksi 20 derecelik sıcaklıklar  yerine orta kıta bölgesi ile güney doğu bölgelerinin sıcaklıklarının 30'lara kadar çıkabileceğini söyledi.

Ancak, Teksas’taki gibi daha fazla alışılagelmedik felaket durumunda doğalgaz vadeli işlemlerinin bu kış bitmeden 4 dolara ulaşabileceğine dair bir teori de var.

NatGasWeather bir tavsiyede, "Dikkatli davranıyoruz, Mart başlangıcının yakından izlenmesi gerekiyor çünkü bu eğilimin daha korkutucu görünmesi için çok daha soğuk bir eğilim gerekmeyecek" dedi.

Doğalgazın 4 dolar seviyelerine en son ulaştığı zaman, Kasım ve Aralık 2018’di. Bu dönemde fiyatlar, 4,50 dolar ile 5 dolar arasında yüksek seviyelerde işlem görmüştü.4 $ 'a ulaşmak için doğalgaz vadeli işlemlerinin % 25 daha yükselmesi gerekiyor. Bunun için büyük bir talep olması gerekir, özellikle kışın en kötüsü bittiyse. Dolayısıyla kutup soğukları görülmediği sürece böyle bir durum olmayabilir.

Petrol cephesinde, Teksas soğuklarının sonraki kurbanlarının rafineriler olabileceği endişesi var olmasına rağmen, ham petrol stoklarındaki artışla ham petrol fiyatları Cuma günü Ocak ayından bu yana en büyük düşüşünü yaşadı.

ANZ Research’ın not ettiği bir durum ise: Cuma günü Teksas'ta petrol üretimi yeniden başlarken, ABD petrol üretiminin günde yaklaşık 3,5 milyon varil kesilmesine rağmen, rafinerilerden gelen talep eksikliği önümüzdeki haftalarda ham petrol stoklarında artışa yol açacak.

Citigroup'taki analistler, ayrı bir notta, bazı ABD rafinerilerinin normalde önümüzdeki ay için planlanan yaklaşık 500.000 varillik bakım çalışmasını, yazın trafik artışı sezonu öncesinde gerçekleştirebileceğini söyledi.

İran dışişleri bakanının ABD yaptırımları kalktığında İslam Cumhuriyeti'nin nükleer programını “derhal tersine çevireceğine” dair güvencesi de Cuma günü ham petrol fiyatlarına baskı yaptı.

Mohammad Javad Zarif, Washington’un iki taraf arasındaki müzakereleri canlandırma teklifine yanıt olarak Tahran’ın tutumunu tekrarladı.

Biden yönetimi Perşembe günü, ABD'nin ülkenin nükleer silahlar edinmesini önlemeyi amaçlayan 2015 anlaşmasının eski haline getirilmesi konusunda İran ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Chicago Price Futures Group analisti Phil Flynn, "İran'ın ılımlı davranmaya söz verdiği ve ABD'nin bir kez daha İran'ın nükleer görüşmelerine katılabileceğine dair beklentilerle petrolde bazı satışlar oldu" dedi.

Eski başkan Barack Obama yönetiminde imzalanan nükleer anlaşma, yaklaşık üç yıl önce halefi Donald Trump tarafından terk edildi. Biden, Trump'ın İran petrolüne yönelik felç edici yaptırımları sonrası, İran’ın uranyum kapasitesini %20'ye varan oranda zenginleştirmesini geri çekmesi halinde, kendisinin anlaşmayı canlandırmaya istekli olduğunu söylüyor. İran, Trump'ın yaptırımlarından önce, günlük 4 milyon varil petrol üretiyordu ve bunun en az yarısını ihraç ediyordu.

Yetkililer, Tahran'ın üretiminin etkisinin Suudi Arabistan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile müttefiklerinin üretim kesintileriyle hafifletilebileceğini, ancak nükleer müzakereler nedeniyle piyasadaki gerginliklerin petrolün üç aydır devam eden rallisini durdurabileceğini söyledi.

Değerli metaller tarafında ise Altın 1815 direncinin geçilememesiyle geri çekilmeler görülüyor.

OANDA'nın piyasa stratejisti Craig Erlam, "Altın ateşli bir dönem geçiriyor" dedi.
Enflasyondan korunma fikri veya çoğu ekonomik ve politik soruna karşı güvenli sığınak fikri, geçtiğimiz aylarda, Covid-19 için yapılan aşı atılımlarıyla beraber kırılarak, sarı metali Ağustos ayının rekoru olan yaklaşık 2.090 dolarlık rekor seviyelerden aşağı baskıladı.

Başkan Joe Biden, selefi Donald Trump'ın yaklaşık 4 trilyon dolarlık teşvik paketinden sonra 1,9 trilyon dolarlık yeni bir teşvik başlatırken, potansiyel ABD açığı ve bu tür harcamalar kapsamındaki borçlanmalar sonrası, altın yerine dolara olan talebin artması beklenirken bu gerçekleşmedi.

Yine de Dolar Endeksi yükseldi. ABD'nin 10 yıllık Hazine getirisindeki artışla birlikte de, altına bir dizi satış getirdi.

Think Markets analisti Fawad Razaqzada, Erlam ile paralel açıklamalar yaparak işlerin altın yatırımcısı için harika olmadığını kabul etti.

Razaqzada, yatırımcıların "artan tahvil getirilerinin iyi bir şey mi (daha iyi ekonomik koşullara işaret ettikleri için) yoksa kötü bir şey mi (daha fazla teşvik olasılığını düşürdükleri için) olup olmadığını merak ettiklerini" söyledi.

Ayrıca on yıllardır altını primli tutan jeopolitik risk bileşeni de neredeyse ortadan kayboldu, öyle ki sarı metal son Orta Doğu gerilimindeki tırmanmada bile yükselmek yerine düştü.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç