
*Japonya Merkez Bankası para politikası toplantısında faiz oranını beklenildiği gibi %0.50 seviyesinde sabit tuttu.
*BOJ'un temel TÜFE 2025 mali yılı medyan tahmini %2.4'den %2.2'ye indi.
*Çekirdek-çekirdek TÜFE mali yılı medyan tahmini %2.1'den %2.3'e çıktı.
*BOJ, riskler açısından diğer ülke merkez bankalarından farklı bir şey söylemedi ve genel olarak tarife risklerine işaret etti.
*Büyüme tahminlerini düşürdü.
*Faizi sabit bırakmasının sebebi olarak tarifelerin küresel talebe verdiği zararı gösterdi.
*USDJPY paritesi 143.00'den 144.20'ye yükseldi.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda'nın basın toplantısında;
*BOJ Başkanı Ueda: Ekonomik, fiyat projeksiyonları ülkelerin ABD tarifeleriyle nasıl başa çıktıklarına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.
*BOJ Başkanı Ueda: Ekonominin ve fiyatların projeksiyonlarla uyumlu hareket etmesi halinde faiz oranlarının yükseltilmeye devam etmesi bekleniyor.
*BOJ Başkanı Ueda: Tarifeler ve küresel büyümenin yavaşlaması nedeniyle temel enflasyonun kısa vadede düşmesi bekleniyor.
Daha yavaş büyüme ve bununla ilişkilendirilen düşük enflasyon beklentisi ile, Haziran toplantısında faizin sabit kalabileceğine yönelik mesaj verilmek isteniyor. BOJ'dan gene beklenti, üçüncü çeyrekte faiz artışı yapmasıdır ancak bu durum önümüzdeki haftalarda Trump'ın tarifelerine bağlı olarak değişebilir.