Theresa May Brexit Hakkında Açıklamalarda Bulunacak...

Theresa May Brexit Hakkında Açıklamalarda Bulunacak...

TÜRKİYE

Başbakan Yardımcısı Şimşek'den Açıklamalar...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi kefalet sisteminin daha etkin hale getirilmesi için "Portföy Garanti Sistemi"ni (PGS) devreye soktuklarını, bununla başta KOBİ ve ihracatçı olmak üzere işletmelere kefalet sağlanmasında süreçlerin kısaldığını açıkladı. Şimşek, bankaları da önemli ölçüde rahatlatan bu sistem sayesinde bir aydan daha az sürede 13 binin üzerinde işletmenin düşük faizli krediye erişiminin sağlandığını belirtti.

Kurtulmuş TL'deki Gelişmeleri Yorumladı...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, anayasa değişiklik görüşmelerinin tamamlanmasından sonra nisan ayı başında referandum yapılabileceğini söyledi. Kurtulmuş, "İlk turdaki sonuçlar ikinci turun aynasıdır. Mümkün olan en kısa sürede referanduma gidilmesi gerekir" ifadesini kullandı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Önümüzdeki haftalarda kur normal seviyelere inebilir, Türkiye ekonomisi kur baskısını aşabilecek sağlam yapıya sahip" dedi.

Goldman'dan Faiz Tahmini...

Goldman Sachs, TCMB'nin 24 Ocak'taki toplantısında tüm politika faizlerini 25'er baz puan, Şubat toplantısında 50'şer baz puan, Mart toplantısındaysa 25'er baz puan artıracağını tahmin ediyor. Goldman Sachs analisti Clemens Grafe'nin kaleme aldığı rapordaki beklentilerin gerçekleşmesi halinde, gecelik likidite oranı yüzde 11'e, gecelik borç verme faiz oranı yüzde 9.5'e ve 1 haftalık repo faiz oranı yüzde 9'a ulaşacak.

ABD

Bernanke’den Trump Eleştirisi…

Eski FED Başkanı Ben Bernanke yeni başkan Trump’ın Çin’i Yuan’ı manipüle etmek ile suçlayan açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını savunurken olası bir ticaret savaşı noktasında uyarılarda bulundu.

AVRUPA

Davos Zirvesi Başlıyor...

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Davos zirvesi, 100'den fazla ülkeden yaklaşık 3 bin siyasetçi ve iş dünyasının liderlerinin katılımıyla bugün başlıyor. İsviçre'nin Davos kasabasında 17-20 Ocak tarihlerinde yapılacak foruma, Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katılacak.Zirveye 30'dan fazla devlet başkanı ve başbakan da iştirak edecek. Şi Cinping, Çin'in Davos'a katılan ilk devlet başkanı olacak. Şi'nin yanı sıra İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko ve Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets de katılımcılar arasında bulunuyor. Davos'taki toplantılara katılacak liderlerin çok sayıda ikili görüşmede bulunması da bekleniyor.

Theresa May Konuşma Gerçekleştirecek...

İngiltere Başbakanı Theresa May bugün gerçekleştireceği konuşmada ülkesinin Avrupa Birliğinden çıkış süreciyle ilgili açıklama yapması bekleniyor. Piyasalarda ise May'in Birleşik Krallık'ın ortak pazar ve gümrük birliğinden çıkmaya hazır olduğunu söyleyeceği ileri sürüldü. Bu iddialar doğrultusunda haftanın ilk işlem gününde sert dalgalanmalar gördük. Theresa May'in konuşmasına TSI 14:45'de başlaması bekleniyor.

Merkel'den Brexit Açıklaması...

Almanya Başbakanı Merkel Brexit hakkında konuştu. Merkel Brexit'in Avrupa Birliği ülkelerini riske atmasına izin vermeyeceğini belirtti.

BOE Başkanı Carney Konuştu...

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney açıklamalarda bulundu. Carney, "Tüketici güveni ve piyasa kötümserliği zıtlaşıyor. Birleşik Krallık büyümesi gittikçe daha çok tüketime dayanıyor. Faiz oranları iki yönde de gidebilir." ifadelerini kullandı. Ayrıca Carney, Banka İngiliz hanehalkı harcamalarının nasıl geliştiğini takip edecek, zira son dönemdeki harcamalarda kırılganlığın daha fazla olduğu borçlanarak harcamanın güç kazandığını gözlemlediklerini belirtti.

ASYA

Çin'den Trump'a Uyarı...

ABD’de 20 Ocak’ta görevi devralacak seçilmiş Başkan Donad Trump’ın Wall Street Journal’a verdiği röportajda ülkesinin ‘Tek Çin’ politikasını değiştirebileceğini söylemesi Pekin’in tepkisini çekmeye devam ediyor. Çin’in resmi yayın organı China Daily gazetesinin bugünkü başyazısında bu tutum bir kez daha gözler önüne serildi. Makalede, “Trump, Beyaz Saray’ı devraldıktan sonra da ikili ilişkilere vereceği zararı umursamadan Tayvan üzerinden Tek Çin Politikasına yönelik provokatif hamlelerini sürdürürse Pekin’in ona karşı acımasız olmaktan başka çaresi kalmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

DİĞER

OPEC Genel Sekreteri Barkindo Petrol Piyasasını Değerlendirdi...

OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, istikrarın bu yıl petrol piyasalarına geri dönmesini beklediklerini söyledi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüşen Barkindo, düzenlenen ortak basın toplantısında, "OPEC ve OPEC üyesi ülkeler arasında varılan üretimin sınırlanmasına yönelik tarihi anlaşmanın tam ve zamaında uygulanacağı konusunda iyimser olmaya devam ediyor. 2017'de ekonomilerimizin durumu harike bir biçimde iyileşecek. Petrol piyasasında istikrar üreticilerin, tüketicilerin ve global ekonominin çıkarı çerçevesinde sürdürülebilir bir temelde yeniden tesis edilecek" diye konuştu.

Veri Ajandası

07:30 – JPY - Sanayi Üretimi (Aylık) (Kas)Beklenen:1,5% Önceki:1,5%
12:30 – GBP - Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Ara) Beklenen:1,4% Önceki:1,2%
12:30 – GBP - Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Ara) Beklenen:0,3% Önceki:0,2%
12:30 – GBP - Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Girişi (Aylık) (Ara) Beklenen:2,5% Önceki:,-1,1%
13:00 – EUR - Almanya ZEW Mevcut Koşullar Endeksi (Oca) Beklenen:65,0 Önceki:63,5
13:00 – EUR - Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı (Oca) Beklenen:18,3 Önceki:13,8
13:00 – EUR - ZEW Ekonomik Hissiyat Beklenen:24,2 Önceki:18,1
14:00 – EUR - ECB'den Nowotny'nin Konuşması
14:45 İngiltere Başbakanı Theresa May'in Konuşması
16:30 – USD - New York Empire State İmalat Endeksi (Oca) Beklenen:9,00 Önceki:9,00
16:45 – USD - Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Dudley'in Konuşması
18:00 – USD - FOMC Üyesi Brainard'ın Konuşması
18:00 – USD - Hazine Sekreteri Lew'in Konuşması


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç