images/pariteler/pariteicon_12.svg

USDTRY - Türk Lirası Baskı Altında, Gösterge Faizine Dikkat !

Türk Lirası üzerinde Temmuz ayının ortasından bu yana devam eden baskı, kademeli olarak artıyor. Özellikle geçtiğimiz Cuma gününden bu yana, ABD'den beklentilerin üzerinde gelen Tarım Dışı İstihdam raporu ABD Doları'nın global olarak yeniden güç kazanmasına sebep oldu. Bunun haricinde yurt içinde TCMB sıkı para politikası devam ederken, yüksek mevduat faizine gelen tepki kafa karışıklığına ve belirsiziğe sebep olmakta. Kredi maliyetinin yükselmesine sebep olduğundan dolayı, mevduat faizinin inmesi konusunda istekler dile getiriliyor. Ancak, TL'nin enflasyon karşısındaki en önemli silahının faiz olduğu düşünüldüğünde, bu baskıların ilerleyen zamanlarda artma ihtimali kısa vadede yeniden olası bir kur ve enflasyon yükselişine neden olabilir. Zira 2 yıllık tahvil faizi (gösterge faizi) geçtiğimiz günlerde %11.68 ile son zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Ayrıca gösterge faizine günlük grafikte bakıldığında, ters omuz baş omuz yapısı oluşuyor. %12 bölgesinde haftalık kalanışlar oluşursa,  panik artabilir gösterge faizi ani yükselişler yaşayabilir ve TL'de de ani değer kayıpları oluşabilir. Bu sebeple gösterge faizi makul bir seviyeye inene kadar TL'de ekstra dikkatli ve kontrollü olunması gerekebilir.



Tüm bunların yanında, ABD ile Kuzey Kore arasında beklenilenden daha yüksek seviyeye çıkan gerginlik risk iştahını azalttığından dolayı gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde ekstra bir baskı olmakta.

USDTRY paritesine teknik olarak bakıldığında; bu hafta içerisinde de belirttiğimiz 3.5155 desteği üzerinde dönüş formasyonu yapılanmaları halen varlığını korumakta. 3.5430'un üzerinde olası bir dört saatlik mum kapanışı oluşursa, 3.5535'e hızla gelinebilir. 3.5535 direnci gün içerisinde oldukça kritik. Günlük kapanış bu bölge üzerinde tutunursa, günlük grafikte görülen ve Fibıonacci %61.8 düzeltme seviyesine denk gelen 3.5950 direncine odaklanılabilir.

Olası geri çekilmede 3.5155 desteği izlenmeye devam edilebilir. Bu seviye altına inilirse grafikte görülen ters omuz baş omuz formasyon yapısı bozulabilir. Ama geçtiğimiz aylarda destek görevi gören ve önemli bir teknik seviyesi olan 200 günlük üssel ortalamayı haftalık ana destek bölgesi olarak izlemekte fayda olabilir. Bu ortalama kırılmadan TL'de güçlü bir toparlanmadan söz etmek erken olabilir.

Destekler: 3.5310 - 3.5155 - 3.5035/3.5000 - 3.4860

Dirençler: 3.5535 - 3.5630 - 3.5795 - 3.5950

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç